Bafra Pidesi

Rast gitmeye görsün bir kişinin işi, /Mermeri keser dişi.
Ters gitmeye görsün bir kişinin işi, /Muhallebi yerken kırılır dişi.
Sevgili dostlar bu bölümde sizlerle Şirin Bafra'mızın adıyla özdeşleşen Bafra Pidesinden bahsetmek istiyoruz. Bafra pidesi Bafra’ya has bir lezzettir. Acilen tescillenerek marka haline getirilmesi gerekir. Her şehrin bir hikâyesi, bir sembolü  vardır. 
Şimdi Bafra pidesi deyince çoğumuzun hafızasında çocukluk yıllarımızın hatırası canlanır. Günlerden Pazar evde tatlı bir telaş var annemiz soğanı güzelce doğrar, kıymayı kavurur, tereyağını hazırlar. Uykudan mahmur bir şekilde uyanmış babamız elini yüzünü yıkar kıyafetlerini giyer. Annemiz hazırladığı malzemeyi tencereye koyar ve babamızın eline tutuşturur. Bizler  de çocukça dünyamızda bu tatlı telaşı seyreder dururduk. Artık babamızın gelmesini beklerdik. Çaylar demlenir, yer sofrası hazırlanır ve pidenin gelmesi beklenir. Çocukça sabırsızlığımızla mızmızlanırdık. Annemiz de “oğlum sabret şimdi baban pidelerimizi getirir” derdi. Pide geldiğinde Pazar sabahının lezzet ve neşe dolu kahvaltısı başlardı. O yıllarda semt fırınlarında yaptırırdık pideyi. Günümüzde artık şehrimizde bu işi kaliteli bir şekilde yapan pide salonları var.
Gelelim Bafra pidesinin bu kadar lezzet taşımasının ve meşhur olmasının sırrına. Bu işi sırrını mutlaka ustaları bizden daha iyi bilir. Zaten maharet de ustalık da değil midir? Biz de Pidemizle ilgili bilgilerimizi sizlere aktaralım. Bafra Pidesinin en önemli özelliği  ince ve uzun olması, hamurunun istenilen ebatta uzatılması ve bayatlamamasıdır.Kaliteli böreklik un ile yoğrulur.Un, maya, su ve tuz'dan baska hiçbir katkı maddesi bulunmaz içinde. Hamur kıvamını bulana kadar dinlenmeye bırakılır, kıvamında olmayan hamur açılmaz ve uzamaz, üzeri benek benek olur ve çabuk bayatlar. Kıyması çok önemlidir. Dananın kaburga kısmından alınan et, iri bıçaklı et makinesinde çekilip kavrulur. Kavrulan kıyma süzülerek yapı ve içindeki suyu alınıp soğumaya bırakılır. Soğutulmuş kıymaya el ile doğranmış soğan katılır, soğan ne kadar bol olursa pidenin lezzeti o kadar güzel olur. Bafra Pidesi'nin hamurunda seker ve yumurta olmadığından çabuk bayatlamaz. Günler sonra bile ısıtıp yiyebilirsiniz. Bafra Pidesinin kıymalı ve beyaz peynirlisi kapalı, pastırmalısı ise açık ve yuvarlak yapılıp yumurtası ortada rafadan pişirilir.(Pastırmalı pidesini Türkiye'nin ilk pizzası diyebiliriz.) Kapalı pideleri piştikten sonra istek üzerine iç kısmına tereyağı konulur. Çiğ etten kapalı, kavrulmuş ettende açık pide tavsiye edilmez.
Tabiî ki Bafra pidesi böyle lafla anlaşılmaz, siz en iyisi şehrimizde misafirimiz olun ve bu lezzeti tadın. Bir yandan pidenizi yeyin diğer yandan da Şirin Bafra’mız hakkında bilgi sahibi olun. Adem ŞEN